5 Şubat 2017 Pazar

EN BAŞTAN-2

      
      2)  Miocene ve Pliocene (Tam Atlar) Dönemi

         a) Merycihippus

Eski atların soyu tükenmiş cinsi olan Merychippus, Orta ve Geç Miyosen Döneminden (16.4-5.3 milyon yıl önce) mevduatta fosil olarak bulunmuş.



Merychippus'daki diş deseni temelde modern atdaki diş biçimindeydir; Dişler daha da yükseldi ve otlatma moduna izin veren diş çimentosu ortaya çıktı. İskeletteki diğer gelişmeler de belli büyüklüğü arttı, Merychippus neredeyse modern bir midilli kadar büyüktü ve kafatası çok daha atlı bir tarzda uzamıştı. 

         b) Parahippus


Bu hayvanlarda orta parmak vücudun tüm ağırlığını çekmekle beraber, diğer iki parmak da 
dıştan görülebilirdi. kafatası içeriye doğru uzamış, göz çukurları geriye doğru çekilmişti. Büyüklüğü 90-120 cm ye ulaşmıştı.

      c) Pliohippus



Pliohippus, Pliyosen Döneminde Kuzey Amerika'da yaşayan atların soyu tükenmiş cinsi (5.3-2.6 milyon yıl önce). İlk tek tırnaklı pliohippus, önceki Miyosen Çağının (23-5.3 milyon yıl önce) üç uçlu tırnakdan olan Merychippus'dan evrimleşti. Pliohippus'un dişleri daha önceki atlarınkinden daha uzun ve karmaşık biçimde sıralanmıştı. Bu özellikler yemlere göz atmaktan daha çok otlatmaya daha fazla bağımlılık olduğunu gösteriyordu. Diyet ve koşu uzmanlığı nedeniyle, muhtemelen Pliohippus açık ovalarda yaşıyordu.

      d) Przewalskii


Evcilleştirilmiş ata, yani Equus Cabellus'a köken olan tür kesin olarak bilinmemektedir.
Zamanımızda yaşayan tek yabani at türü moğolistan'daki przewalskii'dir. Bu hayvanın yüksekliği 120 cm
olup boz renkli, büyük başlı, küçük gözlü ve kısa kulaklıdır. 
Evet arkadaşlar işte atların bu şekilde dünyadaki gelişimlerini günümüz atlarına kadar izlemiş olduk, bundan sonra günümüzden devam edicez atlara ve atçılığa sağlıcakla kalın at'la kalın.. :)













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder